"GILIRAN ANDA ADALAH..

"PUKUL BERAPA SEKARANG"

"JOM CARI"

"BERKAITAN"

"TAQWIM HIJRI"

"ADD AKU DI FB"

"LAGI-LAGI KUCING"

Loading...
There was an error in this gadget

Syair Dari Imam Syafi'e Sebelum Akhir Hayatnya


                 


              
    
      
       Assalamualaikum warahmatullah..hehe,.sebenarnya tak tau nak tulis apa, jadi hari ini ana ingin kongsikan kepada korang semua berkenaan sebuah syair daripada Imam Syafi'e sebelum akhir hayatnya. Syair ini ana ambil dari satu blog di mana tuan punya blogger itu membenarkan syair ini disebar luaskan atau di copy paste untuk manfaat semua...

Luangkanlah masa seketika untuk membaca syair ini,semoga kita sentiasa dalam lingkungan dan rahmat allah,insyaallah....ameen~   :D

 Terjemahannya :


"KepadaMu


Kupersembahkan (rintihan) kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku



Sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha Pemberi dan Maha Pemurah





Bilamana keras hatiku & terasa sempit perjalananku





Kujadikan rayuan (rintihan) daripadaku sebagai jalan untuk mengharapkan keampunanMu


Bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini


KaruniaMu & ampunanMu adalah merupakan rahmat & kemuliaan


Bukankah Engkau yang memberi aku makan serta hidayah kepadaku


Dan janganlah Engkau hapuskan karunia, anugerah & ni'mat itu kepadaku (walaupun aku seorang yang sentiasa berdosa)


Semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku


Dan menutup dosa-dosaku serta setiap perkara yang telah lalu


Sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kedurhakaan


kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan


Namun jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa


Sekalipun dosa-dosaku itu akan memasukkan diriku ke dalam neraka


Dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut & mengingati Rabbnya


Dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu


Dia (Rasulullah SAW) berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta & berharap


Cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung & memohon


Ku pelihara kasihku yang dicemari nafsu


Dan ku jaga janji kasih yang telah tercalar


Di saat ku jaga, aku rindu & di saat ku lelap, aku berharap


Mengiringi langkahku dengan penuh semangat & berulang-ulang


Sesungguhnya dosaku adalah besar sejak dulu & kini


Namun (ku tahu) keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih besar (agung) & lebih mulia"



Category: 1 comments

1 comments:

Shazillah Sani said...

sayu jer bace syair nie..^^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"JOM LIHAT INI"

get this widget here

"HAMBA YANG BERDOSA"

"HAMBA YANG BERDOSA"
Nama diberi AMIRUL AFIF. Lahir pada tahun 1995. Ingin menjadi seorang Hafiz berjaya yang diredhai Allah. Semoga dengan blog ini menjadi antara salah satu medium dakwah.. :D

"MY HOPE FOR THIS YEAR"

STAM MUMTAZ SUFFI with Barakatillah

"TINGGALKAN JEJAK ANDA"

"SAHABAT DUNIA AKHIRAT"

"I love My Family"

"I love My Family"
keluarga Bahagia <3

"Sahabat Selamanya"

"Sahabat Selamanya"
Ukhuwah hingga ke syurga, <3